Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μια φευγαλέα απόδραση


Μια παρένθεση σ' ένα κείμενο έχει συνήθως χαρακτήρα αποσαφηνιστικό, επεξηγηματικό ή συμπληρωματικό. Είναι αυτό που δεν το βάζεις σε πρώτο πλάνο, αλλά κατά κάποιο τρόπο φωτίζει το πλάνο σου ή ίσως αποτελεί το φόντο του κι έτσι αναδεικνύεται καλύτερα αυτό που αποζητάς να πεις.
Κατά αντίστοιχο τρόπο λειτουργεί ένα ταξίδι και κυρίως ένα ταξίδι μικρής διάρκειας, μίας ή δύο ημερών, ακόμη και λίγων ωρών. Αυτή η φευγαλέα απόδραση από το οικείο, γνωστό, καθημερινό, από τη ρέγουλα του χρόνου.  Φεύγω για να επιστρέψω. Αποσυρόμαστε για να επανέλθουμε. Μεταμορφωμένοι, αλλοιωμένοι, μ' ένα καινούριο βλέμμα πάνω στο οικείο που όταν γίνει συνήθεια αποστεώνεται και σαπίζει, -αν δεν έχεις το χάρισμα της ταπείνωσης που δίνει νόημα στην επαναλαμβανόμενη στιγμή…..
Η ανάγκη για φυσική ομορφιά καταλαμβάνει στη ζυγαριά της ζωής μας το ένα ζύγι. Τη διψούμε όσο και την ανθρώπινη σχέση που βαραίνει στο άλλο.
Να πάμε στο βουνό γι' αλλη μια φορά. Όχι στο γυμνό με τα φυλλοβόλα δέντρα που θα δούμε πάνω τους καθρεφτισμένη τη ψυχή μας και τον θάνατό της. Στο άλλο βουνό, με τα αειθαλή πλατάνια και πεύκα, τα τρεχούμενα νερά, τον ασίγαστο ψίθυρο της άνοιξης που μέσα στην καρδιά του χειμώνα, αν σ' όλη την πλάση σωπαίνει, εκεί ζει μυστικά και τραγουδά ακατάπαυστα τον νέο ερχομό της και την αντίρρησή της να παραιτηθεί ακόμη και μια τέτοια εποχή…..
Ας ξεπλύνουμε τα αισθήματά μας σε ορμητικά νερά  για να φύγουν τα μικρά κι ευάλωτα στη ροή του νερού για τις μεγάλες θάλασσες. Να μείνουν όσα έχουν όγκο, βάρος, μέγεθος και παραμένουν άφοβα κι ακλόνητα στα ορμητικά ρεύματα των πειρασμών και των ψευδαισθήσεων.
Τι προσπαθώ να πω; Πρέπει να αγωνιζόμαστε για να δούμε τη αλήθεια της ψυχής μας, της ζωής μας, των σχέσεων με τα αγαπημένα πρόσωπα.
Αυτή να είναι όλη μας αγωνία: Η αλήθεια και η ελευθερία της. Κατεξοχήν δώρο της Χάριτος και μια κίνηση του ανθρώπου προς αυτήν. Το πρώτο δεν είναι στο χέρι μας. Μόνο να το ζητούμε μπορούμε. Η κίνηση όμως, ακόμα κι αν μέσα σε όλη μας την αδυναμία περιορίζεται μόνο στο αίτημα της δωρεάς, είναι δική μας υπόθεση…..!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου